Надяваме се за Великден да пуснем движението по Северния обход на Бургас. Говорили сме с изпълнителя. Има напредък в строителството, но зависи и от атмосферните условия. Това каза при инспекция на обекта министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

С пускането на пътя ще се съкрати съществено времето за пътуване до курортните селища по Черноморското крайбрежие, без да се налага преминаването през областния център, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Според него това ще намали и броя на пътните инциденти. Ще се намали и замърсяването с фини прахови частици в жилищните територии на Бургас.

Министър Шишков уточни, че пътят ще бъде пуснат за експлоатация с акт 15. Получаването на акт 16 трябва да се случи през лятото на тази година. За пълното реализиране на проекта трябва да бъде монтирано осветлението, уточни още служебният регионален министър.

„Именно осветлението забави дейностите по това трасе, но проектът за поставянето му вече е одобрен, посочи министър Шишков.

Изпълнителят „Пътстрой ВДХ“ има ангажимент да го завърши и да осигури връзка на осветлението с трафопост, който е извън обхвата на дейност на Агенция „Пътна инфраструктура“. Водят се разговори с всички институции и експлоатационното дружество.

Строителството на обхода започна през януари 2021 г. Трасето е с дължина 4.7 км, а общата стойност на проекта е близо 57 млн. лв.